4.5 uit/ 5
Lorem ipsum dolor sit amet
Lorem ipsum dolor sit amet
Lorem ipsum dolor sit amet
Succesverhaal praktijkcase Van Oirschot - Logitrade Logistic Systems

Van Oirschot kan sneller, gemakkelijker en met minder fouten producten meten en wegen

Een groot aantal producten meten en wegen is de taak waar Van Oirschot een half jaar geleden voor stond. Er stond een overstap op een nieuw WMS op de planning, waarvoor alle losse stuks, dozen en pallets inclusief de precieze maten en gewichten in het systeem moesten komen te staan. Daarom kwam Van Oirschot bij Logitrade uit. Dankzij de ZippCube en vier werkstations met Cubimeter en Palletruck kan Van Oirschot nu nauwkeuriger en veel sneller meten en wegen. En alle meet- en weegdata komen direct in het ERP-systeem te staan.

Nieuwe meet- en weegprocedure gekoppeld aan WMS

Van Oirschot is een Belgische familiegroothandel die al sinds 1967 verwarmings- en installatiemateriaal levert aan zelfstandige installateurs. Denk aan producten voor ventilatie, (technisch) sanitair, brandveiligheid en waterbehandeling. Ook ondersteunt Van Oirschot installateurs bij de keuze voor energie-efficiënte oplossingen op het gebied van water, warmte en lucht.

Als bedrijf met veel logistieke processen had Van Oirschot al een 3D-toestel en een meettoestel voor bepaalde productflows. Maar voor grote en kleine goederen in een andere flow was er nog geen meetprocedure. Deze zouden zonder ze op te meten in het nieuwe WMS komen te staan. Daar moest verandering in komen.

Succesverhaal praktijkcase Van Oirschot - Logitrade Logistic Systems
Succesverhaal praktijkcase Van Oirschot - Logitrade Logistic Systems
Succesverhaal praktijkcase Van Oirschot - Logitrade Logistic Systems

Opmeten en wegen op een inbound manier

Geert Bollen, logistiek manager bij Van Oirschot vertelt: “Het was dus nodig om die producten voortaan op te meten. En dan het liefst zonder producten uit stock te hoeven halen. In het eerdere systeem was het niet mogelijk om de afmetingen van losse stuks, dozen en pallets in te voeren, terwijl die afmetingen voor het nieuwe systeem wel heel belangrijk zijn om er de juiste sturing aan te geven. Het mocht dus niet meer gebeuren dat er producten binnenkomen zonder dat de afmetingen ervan in het systeem staan.”

De oplossing van Logitrade

Samen met een logistiek specialist van Logitrade heeft Van Oirschot eerst gekeken welke toestellen passen bij hun behoeften. De oplossing op maat die Logitrade heeft ontwikkeld, bestaat uit één ZippCube voor het meten en wegen van “kleine” artikelen en vier werkstations uitgerust met een Cubimeter en met een Pallettruck inclusief weegmogelijkheid. Alle vijf de apparaten hebben aangepaste CubeControlPanel-software, zodat meetopdrachten vanuit het ERP-systeem direct in te lezen zijn. Ook maken die software het mogelijk om de maten en gewichten terug te sturen naar dat ERP-systeem.

Samenwerking met IT-afdeling

Bij de oplevering van de toestellen werkten de installateurs van Logitrade samen met de IT’ers van Van Oirschot, zodat de apparaten gekoppeld konden worden aan de server. Geert vertelt: “Daarna heeft de installateur gecheckt of alles werkte, waarna we zelf met het nieuwe proces aan de slag konden gaan.” Er waren wel wat kleine problemen in het begin. Kinderziektes, noemt Geert ze. “Eén toestel is volledig vervangen; bij een paar andere toestellen heeft een technicus van Logitrade de instellingen aangepast. Door die hulp en onze eigen inspanning hebben we alles goed werkend gekregen.”

Binnenkort nog meer profiteren van de nieuwe oplossing

Inmiddels werkt Van Oirschot een tijdje met de nieuwe apparaten van Logitrade. Geert is enthousiast: “De applicatie doet wat hij moet doen. Op dit moment meten en wegen we zo’n 36 artikelen per dag. Overigens is de capaciteit van de apparaten een stuk groter, maar nu komen er simpelweg nog niet meer artikelen binnen om te meten en wegen. Als we straks de nieuwe systeemapplicatie krijgen, zullen we nog veel meer gebruik gaan maken van de toestellen. Dan gaan we alles wat tot nu toe nooit gemeten of gewogen is, alsnog meten en wegen.”

Nauwkeuriger, sneller en gemakkelijker meten en wegen

Over de belangrijkste meerwaarde van de Logitrade-oplossing is Geert stellig. “De toepassingen kunnen heel nauwkeurig met een digitaal meetlint meten zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Ook worden alle meet- en weegdata rechtstreeks doorgevoerd in het WMS zonder dat we zelf handmatig data moeten ingeven. Ook kunnen we alle data rechtstreeks exporteren naar het ERP-systeem, dat communiceert met het WMS. Dit voorkomt fouten, werkt heel gemakkelijk en zorgt voor een grotere snelheid.”

Tevreden over het resultaat

Over het resultaat is Geert tevreden. “Op dit moment werkt alles heel snel en vlot. Er waren, zoals altijd, wat kinderziektes aan het begin. Maar de toestellen die we hebben ontvangen, zijn heel robuust. Ook is het gebruik ervan kinderspel; binnen 5 minuten kun je anderen uitleggen hoe alles werkt.

Na een half jaar werkt alles nog steeds uitstekend. De 3D-scan werkt ook fantastisch en is heel nauwkeurig. Verder onderscheidt Logitrade zich door een werktafel bij zijn apparaten aan te bieden; die is heel handig tijdens het proces. We kunnen Logitrade al met al zeker aanbevelen.”

Bekijk ook deze succesverhalen

Passa Sports

Passa Sports

Passa Sports kan groei aan door efficiëntieverbetering nieuw logistiek centrum

EV Cargo

EV Cargo

EV Cargo bespaart tijd, mankracht en minimaliseert foutmarges met MetrixFreight van Logitrade

Nemef Assa Abloy

Nemef Assa Abloy

Flexibelere inrichting van assemblage omgeving voor Nemef Assa Abloy door Logitrade.

Hyster-Yale Group Nijmegen

Hyster-Yale Group Nijmegen

Hyster-Yale Group Nijmegen Manueel werk geëlimineerd, service verhoogd en minimaliseert foutkans.