Praktijkcase IMES Dexis

Als Belgische marktleider in Maintenance, Repair & Operating (MRO) artikelen heeft IMES DEXIS recent zijn Centraal Disitributiecentrum (CDC) in Hasselt fors uitgebreid. IMES DEXIS maakt met zijn 280 medewerkers deel uit van de internationale multinational Descours & Cabaud. Met een omzet van €3 miljard is deze Franse groep, met hoofdzetel in Lyon, de absolute marktleider in Europa in dit segment. Bovendien bezit deze groep de unieke eigenschap om een compleet aanbod van 1 miljoen producten te beheren voor de bouw en industrie. In de Benelux is Descours & Cabaud sterk vertegenwoordigd met 4 bedrijven: IMES DEXIS en Van den Broeck – Prolians in België, Destil en LAMAN DEXIS in Nederland.
Vanuit het CDC van IMES DEXIS in Hasselt worden, behalve de zes eigen IMES DEXIS vestigingen, ook de drie van Van den Broeck – Prolians vestigingen in België plus de Nederlandse LAMAN DEXIS en DESTIL groep met 38 winkels beleverd. 45.000 artikelen op voorraad in Hasselt en het transport in eigen beheer (indien gewenst zelfs binnen de drie uur), dat zijn de troeven van IMES DEXIS.

Scan2Light van Logitrade bij Imes Dexis

Logitrade heeft bij IMES DEXIS het Scan2Light principe uitgerold. Het orderpicken vanaf papier is ingeruild voor een geavanceerd software programma (LogiAction), waarbij maar liefst tegelijk vijftig orders in één orderpickronde kunnen worden gelopen. De ScanWatch, als handenvrije barcode armscanner, is hierin de leidende factor en geeft korte maar vooral heldere instructies. De orderpicker hoeft zich niet te bedenken waar hij het product neer legt want onmiddellijk nadat het product gescand is gaat er op de batchpickkar (Scango-Cart) een led-lampje branden met ernaast het weg te leggen aantal.

Het nieuwe orderpicksysteem, dat door Logitrade in nauwe samenwerking met het logistieke team van IMES DEXIS werd ontwikkeld, kent drie uitgangspunten. Voor Peter van Lammeren (Supply Chain Manager) en zijn team stond voorop dat het systeem zou moeten steunen op mensvriendelijke werkwijzen, flexibele inzet, productiviteit verbetering en low-budget investeringen. Logitrade slaagde er in dit voor IMES DEXIS te realiseren.

Scan2Light van Logitrade bij Imes Dexis

Het systeem werkt met applicatiesoftware (LogiAction), die via webservice file transfer de opdrachten down- en uploadt naar het bovenliggende ERP-software systeem van IMES DEXIS. De orderpickers krijgen hun opdrachten via de aan het W-Lan netwerk gekoppelde ScanWatch (opdrachtenhorloge), waarbij alleen die informatie wordt gegeven die nodig is: Ga naar locatie xxx, scan product of locatie en indien juist, het aantal.

Het aantal gepakte producten dient te worden uitgesorteerd in de Scango-Cart, die in het geval van IMES DEXIS met maar liefst vijftig uitsorteerposities is uitgerust. Deze batchpickkar is eveneens gekoppeld aan het W-Lan netwerk en op de locatie waarnaar uitgesorteerd dient te worden, brandt een LED-indicatie.

De producten worden uitgesorteerd in de juiste locatie en ter bevestiging wordt de order gescand. Onmiddellijk als het systeem akkoord heeft gegeven, wordt direct de volgende locatie en opdrachtregel zichtbaar op de ScanWatch. De dagelijkse flow van zo’n 1.400 orders en 3.500 orderregels kan op deze manier heel efficiënt worden afgewerkt. De orderpick prestatie is met de introductie van dit nieuwe orderpicksysteem van Logitrade verhoogd met circa 40% ten opzichte van de vorige situatie met de papieren picklijsten.

Meer informatie? Bel naar telefoon +31 418 662 410 of mail naar info@logitrade.nl

Deel deze pagina