Praktijkcase Studystore

Studieboekencentrale Emmen stapte over van 800 m² naar 6.000 m² plus later als Studystore naar 10.000 m²De hele logistiek gaat simpeler, sneller en efficiënter De Studieboekencentrale, leverancier van studieboeken en educatieve diensten aan studenten en onderwijsinstellingen in het MBO/HBO/WO, studieverenigingen, bedrijven en overheidsinstanties, stond voor een dilemma. Het aantal orders steeg flink, maar de bestaande locatie in Emmen kon dat absoluut niet aan. Een nieuwe,negen keer zo grote locatie én de brede inzet van de specialisten van Logistore en Logitrade, boden uitkomst.Vóór onze binnenkomst handelde de Studieboekencentrale (SBC) nog 60.000 orders af per jaar. Ruim een jaar later zijn dat er 260.000. Dat is een verviervoudiging. Een dergelijke sprong voorwaarts kon alleen gerealiseerd worden op een aanzienlijk grotere locatie en met een vergaande professionalisering van het logistieke systeem. Met name in de orderverzameling wist SBC, met hulp van Logitrade als leverancier van logistieke oplossingen, een enorme slag te slaan.

Eerst werden de vele, vaak complexe orders bij SBC, handmatig en met behulp van papieren lijsten verzameld. Gevolg was niet alleen een trage, arbeidsintensieve en inefficiënte manier van orderverzamelen, maar ook een groot aantal fouten. De verhuizing naar de nieuwe locatie voor het centrale DC, een voormalige kartbaan, gaf specialisten Logistore en Logitrade de gelegenheid het complete logistieke proces aan te pakken. En hoe.Allereerst werd door het logistieke adviesbureau Logistore een uitgebreide analyse gemaakt van de bestaande en de gewenste situatie.

Vervolgens implementeerde Logitrade een groot aantal oplossingen op basis van deze analyse. Kern van de vernieuwing is een orderpicksysteem met als belangrijkste factoren de modulaire applicatiesoftware LogiAction, de ScanWatch, een handen- en hoofdvrije barcodescanner als opdrachtenhorloge, en de Scango-Cart, als batchpickwagen.

Alle orderpickers dragen om hun pols nu de ScanWatch. Deze ScanWatch communiceert via LogiAction met de Scango-cart , uitgerust met slimme software, waarmee (bij SBC) 25 orders tegelijkertijd verwerkt kunnen worden in één orderpickronde.Fouten maken is voor de orderverzamelaars, veelal studenten, vrijwel onmogelijk. De ScanWatch geeft hen helder en duidelijk door waar de diverse artikelen vandaan gehaald moeten worden en vervolgens ook in welke orderbak op de Scango-Cart ze gelegd moeten worden.

Led-lampjes die bij de bedoelde locaties gaan branden, laten geen enkele twijfel over de juistheid van de locaties. Het weg te leggen aantal wordt ook nog kenbaar gemaakt naast het knipperende ledje. Alle artikelen moeten vervolgens op de Scango-Cart bij de juiste orderbak worden afgescand voordat met de volgende opdracht verder gegaan kan worden.

Een even simpel, snel als efficiënt systeem, dat bovendien in rechtstreeks contact staat met de modulaire applicatiesoftware LogiAction, die alle logistieke handelingen in het magazijn coördineert en op elkaar laat aansluiten.Nadat de orderpickers hun orderpickbakken hebben afgeleverd, worden deze middels zwaartekracht doorrol rollenbanen automatisch getransporteerd naar het scanstation, waar de boeken gescand worden, ter extra controle en om de paklijst plus de verzendlabel te activeren, om vervolgens als complete order in een doos of envelop verpakt te worden. Ook de dozensluiters, voor verschillende doosmaten, werden door Logitrade geleverd. Dat geldt trouwens ook voor de op maat instelbare inpak- en werktafels en de antivermoeidheidsmatten waar de medewerkers aan het inpakstation op staan.

Al met al heeft SBC in Emmen een behoorlijke groei kunnen realiseren. Met name in de zomermaanden is de druk hoog in het centrale DC; dan moet een groot deel van de circa 2 miljoen boeken op jaarbasis, waarvan circa 95% in de piekmaanden, worden uitgeleverd aan scholen en studenten. Waar de overige 9 maanden zo’n 11 mensen werkzaam zijn bij de Studieboekencentrale, zijn dat er in juli, augustus en september ineens zo’n 350. Juist omdat het hier om tijdelijke krachten gaat, was een praktisch, voor iedereen te begrijpen en te hanteren orderpicksysteem een noodzaak. En dat is met de engineering en inrichting door Logitrade dus uitstekend gelukt.

Enkele voor zich sprekende cijfers:

Oude situatie, order voor order
  • met papier > 60.000 orders in 30.000 uur

Nieuwe situatie, met 25 orders tegelijk

  • 1ste jaar > 260.000 orders in 36.000 uur
  • 2de jaar > 280.000 orders in 32.000 uur
  • 3de jaar > 450.000 orders in 52.000 uur
  • 4de jaar > 500.000 orders in ……..

Bekijk de oude situatie op video, dus vóór de hierboven beschreven veranderingen.

Sinds enkele tijd is de naam aangepast naar Studystore en maakt het onderdeel uit van The Learning Network.

Zie hier de nieuwe situatie, na de doorgevoerde aanpassingen.

Het sorteren met de sorterball is een aparte video vastgelegd.

Voor meer informatie over deze praktijkcase kunnen wij u nader informeren. Tel +31 (0)413 747 183 of per e-mail info@logitrade.nl

Deel deze pagina